1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Yargıtay'dan fazla mesai kararı
Yargıtay'dan fazla mesai kararı

Yargıtay'dan fazla mesai kararı

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'nin kararınca ücreti ödenmiş dahi olsa 270 saatten fazla çalıştırılma durumunda iş sözleşmesini tek taraflı bitiren işçiye kıdem tazminatı ödenecek.

A+A-

Mesai ücretini almasına rağmen fazla çalıştırıldığı gerekçesiyle iş sözleşmesini tek taraflı feshedip kıdem tazminatına dair başvuruda bulunan işçi hakkında Konya 1. İş Mahkemesi tarafından verilen '' İş akdini gereksiz fesheden dacavı kıdem tazminatını alma hakkına sahip değildir'' şeklindeki karar Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'nce bozuldu.

Konya 'da bir fabrikada makine bakım ustalığı yapan şahıs ücreti ödenmesine rağmen fazla çalıştırıldığını sebep göstererek iş sözleşmesini feshetti. İşçinin kıdem tazminatını alamaması üzerine avukatı Önder Özer mahkemeye başvuruda bulundu. Fazla çalıştılmanın ücretinin ödenmesi gerekçesiyle Konya 1. İş Mahkemesi işçinin kıdem tazminatı alma hakkının olmadığını ifade etti. Kararın ardından avukat Özer dosyayı temyize götürdü. Yerel mahkemenin kararı Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'nce bozuldu.

İşçi kabul etmiyorsa çalıştırılamaz

Kararın bozulmasının ardından açıklamada bulunan Yargıtay '' Davacı sözleşmesini haklı sebeplerle kendisinin feshettiğini belirterek kıdem tazminatı ile birlikte yıllık izin alacağının tahsilini istiyor. Yasalar yıllık fazla çalışma süresinin 270 saatten fazla olamayacağını açıkça ortay koyuyor. İş Kanunu'na göre fazla çalıştırma gerçekleştirmek için işçilerden bu yönde yazılı belge alınması gerekmektedir. Davacının böyle bir onay belgesinin bulunmamasıyla birlikte kıdem tazminatı talebenin reddi yanlış bir karardır.'' ifadelerini kullandı. Yerel mahkeme Yargıtay tarafından verilmiş karara uydu.

Fazla mesaiye kalmayanlar kovulmakla tehdit edilmiş

Müvekkilinin dava açılmadan bir yıl öncesinde 650 saate kadar fazla mesaiye zorlandığını öne süren avukat Özer '' Fazla mesaiye kalmak istemeyenler işten atılmakla tehdit edilmiş. Müvekkilim bir insan bedenin kaldıramayacağı kadar uzun süreler fazla mesaiye bırakılmış. 270 saatten fazla çalışma süresinin insan sağlığına zararlı olması ve kanunda bunun yer alması gerekçesiyle davayı açtık'' şeklinde beyanda bulundu.

Yargıtay tarafından verilmiş '' Ücret verilmiş dahi olsa 270 saatten fazla gerçekleştirilen çalışma insan sağlığı için zararlıdır. İşçi bundan kaçınma ve sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir'' kararının bir emsal olacağını iddia eden Özer her ne kadar paralarını almış olsalarda insanların bu şekilde çalışmak istemediklerini de belirtti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.