1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Muhtarlarla bir araya geldi
Muhtarlarla bir araya geldi

Muhtarlarla bir araya geldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Maltepe'de muhtarlarla bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, "Evet demenin vebali çok ağırdır" dedi.

A+A-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Maltepe'de muhtarlarla bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, "Evet demenin vebali çok ağırdır" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul 1. seçim bölgesinde görev yapan muhtarlarla bir araya geldi. Maltepe Küçükyalı Kültür Merkezinde muhtarlarla kahvaltıda buluşan Kılıçdaroğlu, muhtarların referandumla ilgili sorularını yanıtladı. Programa Kılıçdaroğlu'nun yanısıra CHP İl Başkanı Cemal Canpolat, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Muhtarlar Federasyonu Başkanı Kadir Delibalta, bazı CHP milletvekilleri katıldı. Konuşmasında başkanlık sistemini eleştiren Kılıçdaroğlu, değişikliğin neler getirip götürdüğünü herkesin bildiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Şu konuda görüşümüz olmalıdır. Demokrasi istiyor muyuz, güçlü bir Türkiye istiyor muyuz? Güçlü Türkiye nasıl olur? Demokrasisi güçlü değilse, hukukun üstünlüğü yoksa, insan hakları olmazsa güçlü Türkiye olmaz. Düşünce özgürlüğü olmazsa, ekonomisi güçlü olmazsa güçlü Türkiye olmaz. Lafla güçlü Türkiye olmuyor. Osmanlı'yı çok övüyoruz, övmeliyiz. Sonuç devasa bir imparatorluk yıkıldı, neden yıkıldı? İstanbul'u aldık, dünyaya hakim olduk. Akdeniz'i Osmanlı gölü haline getirdik. Nasıl yıkıldı? Çanakkale'de 1915'te yedi düvele karşı mücadele ettik. Çanakkale'de geçilmez bir tarih yazdık. Sonra ne oldu hiçbir kurşun atmadan bütün o gemiler Marmara'ya geldi. İstanbul'a demirledi tek kurşun atmadan. Asıl düşünmemiz gereken nokta budur. Yeni cumhuriyeti kurarken millet kavramı en güçlü hangi belgenin içinde yer aldı, Amasya Tamimi'nde. Osmanlı'da millet yoktu, millet kavramı yoktu. Tek adam vardı. Amasya Tamimi'nde, Erzurum Kongresi'nde, Sivas Kongresi'nde millet vardı. 23 Nisan 1920'de TBMM kurulurken tek adam mı vardı. Adı Türkiye Büyük Millet Meclisiydi. Milletin meclisi. TBMM dünyada örneği olmayan bir destanın altına imza atan bir meclistir. Milli Kurtuluş savaşını yöneten bir meclistir. 15 Temmuz darbe girişimini sabaha kadar mücadele ederek savuşturan, püskürten bir meclistir. Gazi ünvanı almıştır. Şimdi bu meclisin bazı yetkilerini bir kişiye veriyoruz. Gazi meclisin yetkilerini alıp bir kişiye verelim mi, asıl mesele budur. Bunu diyen varsa gitsin evet oyunun altına mührünü bassın, vebali onlara aittir" dedi.

"MİLLİ İRADE MECLİSE YANSIMALI"

Yeni sistemde bir kişinin istediği zaman muhtarlıkları bile kapatabileceğini savunan Kılıçdaroğlu, "Muhtarlıkları kapatabilir, hiçbir engel yok. Belediyeleri kapatamaz, belediyeler yerel yönetimlerdir, yetki verilmemiştir. Ama muhtarlıklar yerel yönetim değildir, kapatabilir" diye konuştu.

Parlamenter sistemin 141 yıllık geçmişi olduğunu söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Parlamenter sistemin yanlışı yok mu? Var. Milli irade meclise tam yansımıyor. Bir parti yüzde 9 oy alırsa onun temsilcisi yok. Yüzde 10 barajını aşması lazım. Dünyada böyle bir örnek yok, bunun kaldırılmasını istiyoruz. Milli irade meclise yansımalı. Bir şeye hayır derken neyin evet olması gerekir, neyin olmaması gerekir parlamenter sistemde onu söylüyoruz. Yüzde 10 barajını darbeciler getirdi. Savunan kim, iktidar. Yanlış. Hem darbeye karşıyım diyeceksin, yüzde 10 seçim barajını da savunacaksın. Yanlış" ifadelerini kullandı.

"KİŞİYE BAĞLI SİSTEM OLMAZ"

Parlamenter sistemde fabrikalar yapıldığını, demokrasinin geliştiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Kanunlar çıkıyor, yasama, yargı, yürütme var. Hükümet meclise gelip hesap veriyor. Muhalefet konuşuyor. Herkesin hakları güvence altında, hukukun üstünlüğü var. Parlamenter sistem bu. Demokrasinin güçlenmesini istiyoruz. Şu anda başkanlık sistemi fiili durum var. Daha mı iyi gidiyor ekonomi, millet düşüncesini mi söyleyebiliyor. Son iki buçuk yılda fiili başkanlık budur. Şimdi yeni getirilecek düzenlemeyle bu uygulama anayasal güvenceye kavuşturulmak isteniyor. Hiç kimsenin can ve mal güvenliği olmayacak arkadaşlar. Kişiye bağlı sistem olmaz. Bütün yetkilere sahip olan kişi olmamalı. O kişi hata yaptığı zaman telafi edecek bir yer yok. Millet çekecek hatanın cezasını. Bir kişi karar verecek, nereye itiraz edeceksiniz. Denetimsiz bir sistem olur mu? Apartmanda bile otururken aidatlarımızı öderiz, o aidatlar doğru harcanıyor mu bir de denetim kurulu kurarız. Denetimi kaldırıyoruz. Bu adam, yeni seçilecek adam kul hakkı yerse ne yapacağız. Nasıl denetleniyor? 400 milletvekilinin oyu olursa, nasıl bulacağız. Çünkü başkan aynı zamanda kendi partisinin başkanı. Nasıl denetleyeceğiz. Aklımızı, duygularımızı kullanma zamanı" dedi.

20 gelişmiş ülkede, ABD hariç tamamında parlamenter sistem olduğunu söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Almanya 20, 30 yıldır koalisyonla yönetiliyor. Ekonomisi süratle gelişiyor. Başkanlık sistemiyle yönetilen ülkeler dünyanın en az gelişmiş 20 ülkesini alıyorum, tamamı başkanlık sistem var. Yetki bir kişiye verilmiş. Vatandaş inim inim inliyor, beyefendi kral gibi yaşıyor. ABD'de başkanlık var ama bizimki gibi başkanlık değil. Başkan en zayıf halka. Bizimkiyle aynı değil. Keşke aynı olsa" diye konuştu.

Herkesin birbirine saygı duyması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Atalarımız akıl akıldan üstündür demiş. Şimdi onu kaldırıyoruz. Bir akıl bize yeter, herkes duracak o karar verecek. Emin olun bunları anlatırken bile üzülüyorum. Biz neyi tartışıyoruz, elin oğlu neyi tartışıyor. Elin oğlu uzaya gidiyor, biz bir kişiye yetkileri verelimi tartışıyoruz. Eğer evet çıkarsa Türkiye nereye gittiği belli olmayan bir yolculuğa çıkar. Bu seçimlerde sandığa giderken elinizi vicdanınıza koyun. Evet demenin vebali çok ağırdır. Hesabını kimse veremez" dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.