Minikler 15 Temmuz gazileri için ‘Biyonik El’ tasarladı
İzmirli öğrenciler, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kolunu kaybeden gazilerden etkilenerek, piyasada değeri 5 bin olan biyonik kolu daha ucuza mal ederek tasarladı
İzmirli öğrenciler, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kolunu kaybeden gazilerden etkilenerek piyasadan çok daha ucuza biyonik kolu tasarladı. Öğrenciler, uluslararası yarışmada ödül de kazanan biyonik eli 15 Temmuz gazilerine hediye etmek istiyor.
İzmir'de 15 Temmuz darbe girişimi esnasında kolunu kaybeden vatandaşlardan çok etkilenen Kocatürk Koleji 6. sınıf öğrencileri Ozan Çağlar Çelik (12) ve Kuvay Sodo (12), biyonik el tasarladı. Tasarladıkları biyonik eli piyasadaki değeri olan 5-6 bin TL'den daha ucuza mal ederek 300 TL'ye satılabilir hale getiren öğrenciler, maddi durumu olmayanlar için umut oldu. 3 ay içinde hazırlanan ve normal bir elin yaptığı bütün işlevleri yapabilen ve ayağa geçirilen bir mekanizma ile de hareket edebilen biyonik el, Uluslararası Marmara Robot Olimpiyatları'nda da ikincilik ödülü aldı. Minik öğrenciler tasarladıkları eli şimdi 15 Temmuz gazilerinden birine hediye etmek istiyor.
"GÜNLÜK YAŞAMDAKİ BÜTÜN İHTİYAÇLARI KARŞILIYOR"
Öğrencilerin proje danışmanı Kocatürk Koleji Fen Bilgisi Öğretmeni Ece Gerçek, fikrin tamamen öğrencilere ait olduğunu belirterek, "15 Temmuz demokrasi zaferimizde gazi olan vatandaşlarımızı düşünerek esinlendik ve bu fikir tamamen öğrencilerimize aitti, onların emeği ile gerçekleşti. Kolu olmayan bir insanın günlük hayattaki bütün ihtiyaçları karşılaması adına tasarladık. Biyonik el tasarlarken normal bir insan nasıl elini kullanıyorsa, aynı şekilde bu robotik elle günlük ihtiyaçlarını karşılaması için bütün koordinasyonlarını sağlamaya çalıştık" dedi.
"PİYASADA 4 BİN BİZ 300 TL'YE MAL ETTİK"
Biyonik elin maliyetinin piyasadakilere oranla çok düşük olduğunu dile getiren Ece Gerçek, "Piston yardımıyla çelik tel sayesinde eklem yerlerindeki tam olarak kavramanın gerçekleşmesi adına o piston geri çektiğinde koordinasyonun tam olarak gerçekleşmesini sağladık ve çok başarılı olduk. Çok ucuz bir maliyetle normalde 3 bin-4 bin lira gibi rakamlardan oluşan maliyeti biz 300 TL'ye indirerek hem aynı özelliğe sahip olan bir biyonik el tasarladık" diye konuştu.
"PATENTİNİ ALACAĞIZ"
Tasarladıkları biyonik eli geliştirmeyi ve patentini almayı düşündüklerini ifade eden Ece Gerçek, "Bu elin bir insan günlük hayatında ne yapabiliyorsa su içme, yemek yiyebilme, diş fırçalama, yazı yazma gibi birçok özelliği var. Bunun patentini almayı düşünüyoruz. Katılmış olduğumuz yarışmada da projeler incelenirken bize kesinlikle "patentini almalısınız" gibi dönükler geldi" ifadelerini kullandı.
İtalya, Rusya gibi birçok ülkenin katıldığı Uluslararası Marmara Robot Olimpiyatları'nda tasarladıkları biyonik el ile ikincilik ödülü aldıklarını belirten Gerçek, 200 projenin yer aldığı yarışmada çok büyük bir başarı elde ettiklerini ve öğrencileri ile gurur duyduğunu ifade etti.
"BİZİM DIŞIMIZDAKİ HERKES ÜNİVERSİTELİYDİ, BİZ KAZANDIK"
Yarışmaya üniversiteli öğrencilerin katıldığını, ortaokul olarak kendilerinin ödül kazandığını ve bunun mutluluğunu yaşadığını belirten Ozan Çağlar Çelik ise, "Yarışmaya 3 ayda hazırlandık. Hazırlanmak çok zordu aslında, bazen öğlen yemek yemeyerek yerine bile buraya gelip çalıştık ve emek verdik. Orada bizim dışımızdaki bütün herkes üniversiteliydi, tek biz ortaokulduk. O yüzden kazanmamıza hem şaşırdım hem sevindim" diye konuştu.
"15 TEMMUZ'DA GÖRDÜKLERİMDEN ÇOK ETKİLENDİM, UYUYAMADIM"
Projenin fikir sahibi olan öğrencilerden Kuvay Sodo da, 15 Temmuz gecesi televizyonlarda gördüğü manzara karşısında çok etkilendiğini söyledi. Kolunu, elini kaybeden vatandaşlar için mutlaka bir şey yapması gerektiği düşüncesiyle günlerce düşündüğünü anlatan Sodo, "15 Temmuz'da kolunu kaybetmiş, yerler kan olmuş bir yer gördüm. 15 Temmuz'da kolunu kaybeden kişilere daha çok yardım edebilmek için bu kolu yapma kararı aldım. Televizyondan izledim, zaten akşam saatlerinde olduğu için baya uyuyamadım. Etkiledi beni, bende yardım etmek istedim. Öğretmenlerim günlük problemler için üretim yapma demişti, bende 15 Temmuz'u söylemiştim ve mekanik kol yapma kararını almıştık" dedi.
"15 TEMMUZ GAZİSİNE HEDİYE ETMEK İSTİYORUM"
Tasarladıkları elde sade bir teknoloji kullandıklarını ve sadece 300 TL'ye piyasaya sürülebileceğini dile getiren Kuvay Sodo, "Bu biyonik eli maddi durumu iyi olmayan kişiler için tasarladım. Onların 5-6 bin gibi rakamlar vereceğine biraz daha seri üretimle daha iyi bir fiyata bir ele sahip olabileceğini düşündüm. Bu elin bir şekli tam kavramak için ya da sensörlerle hiç uğraşmamak için fren telleri güçle karşılaştığında durabiliyor. Bundan dolayı bütün boşlukları doldurduğu için cisim elinden kaymıyor. Biz burada biraz daha sade teknolojiye önem vermek istedik" dedi.
Büyüyünce bilişim sektöründe çalışmak istediğini söyleyen Kuvay Sodo, tasarım halinde olan biyonik eli 15 Temmuz'da kolunu kaybetmiş kişilerden birine hediye etmek istediğini belirterek, 15 Temmuz gazilerine yardım etmenin kendisini çok mutlu edeceğini ifade etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.