1. HABERLER

  2. BİLİM VE TEKNOLOJİ

  3. 255 milyon yıllık keşif
255 milyon yıllık keşif

255 milyon yıllık keşif

Washington Üniversitesinden araştırmacılar, Tanzanya'daki kazılarda bulunan bir kambur omurgalı fosili üzerinde yaptıkları araştırmalarda diş uru buldu.

A+A-

Bilim insanları, tarih öncesi döneme ait bir hayvan fosilinde 255 milyon yıllık diş uru buldu. Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, geçen yıl Tanzanya'daki kazılarda bulunan bir kambur omurgalı fosili üzerinde yaptıkları çalışmada diş uru keşfetti.

Dinazorlar öncesi devirlerde yaşamış olan ve günümüz memelilerinin atası kabul edilen hayvanın fosilleşmiş çene kemiğini açan araştırmacılar, köpek dişi kökünün altında küçük dişlere benzer bir ur öbeği olduğunu tespit etti. Araştırmacılar, kitlenin günümüz memelilerinde yaygın olarak görülen diş urlarının bilinen en eski örneği olduğunu söyledi. Bugüne dek bilinen en eski örneklere, buz devrine ait memeli fosillerinde rastlanmıştı.

Washington Üniversitesi doktora öğrencisi olan araştırmanın baş yazarlarından Megan Whitey, fosil örneğini kullandıkları hayvanın, memelilerin uzak akrabası sinapsit (kambur omurgalı) familyasından olduğunun ve bu türü incelemesinin memelilerin özelliklerinin nasıl geliştiğini anlamak açısından önemli olduğunu vurguladı. İnsanlarda ve diğer memelilerde diş uru bileşkeleri, çene içinde diş eti ve diğer yumuşak dokular içinde gelişerek diş minesi ve kemiğine yapışıyor. Diş uru, yayılmadığı ve diğer dokulara sıçramadığı için "iyi huylu" tümör kategorisinde değerlendiriliyor. Ancak diş dokusunda yarattıkları ağrı ve sızı sebebiyle tıbbi müdahale ile alınıyor.

Diş urları bugüne kadar fosilleşmiş şekilde birçok türde tespit edilmişti. Ancak bunların büyük kısmı en fazla 1 milyon yıllık geçmişe sahipti. Ur bileşkesinin memelilerden yaklaşık 150 milyon yıl önce yaşamış bir kambur omurgalıda görülmesi, memeli özelliklerinin türden çok daha önce var olduğunun kanıtı olarak düşünülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.