1. HABERLER

  2. BİLİM VE TEKNOLOJİ

  3. WhatsApp mesajları tehlike altında
WhatsApp mesajları tehlike altında

WhatsApp mesajları tehlike altında

Güvenlik uzmanlarının yaptığı açıklamaya göre popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp üzerinden yapılan yazışmaların güvenli olmadığı ileri sürüldü. WhatsApp uygulamasının şifreleme sisteminde açık tespit edildi.

A+A-

The Guardian gazetesi tarafından yapılan özel habere göre bahsi geçen sistemdeki açık Amerika Birleşik Devletleri'nin öne çıkan üniversitelerinden Berkeley Üniversitesi'nde Güvenlik ve kriptografi konusunda araştırma görevlisi olan Tobias Boelter tarafından 2016 yılının Nisan ayında fark edildi. Boelter tarafından fark edilen güvenlik açığı şifreleme sisteminde gönderilen her mesajın başkaları tarafından okunmasına olanak sağlıyor.

Güvenli ve gizli iletişim sunmayı hedefleyen WhatsApp uçtan uca şifreleme sistemi üzerinde yer alan ciddi güvenlik açığı mesajların kötü amaçlı saldırganlar da dahil olmak üzere üçüncü şahıslar tarafından okunmasına sebep oluyor. Güvenlik araştırmacısı görevlisi olan Boelter '' Bir hükümet kuruluşu tarafında WhatsApp mesajlaşma kayıtlarının açılması talep edilirse anahtarlarda yer alan değişiklikler nedeniyle etkili bir erişim imkanı sunulabilir.'' ifadelerine yer verdi. Boelter tarafından yapılan açıklamayı destekler nitelikte konuşan İnsan Hakları Örgütü European-Bahraini Organisation for Human Rights yetkilisi Steffen Tor Jensen '' WhatsApp uygulaması çevrimdışı iken bile güvenlik anahtarlarını etkin biçimde sürdürüp mesajları yeniden yollayabiliyor. Bu durum kullanıcıları yaşanan değişikliklerden haberdar etmeyen son derece güvensiz bir uygulama.'' ifadelerine yer verdi.

WhatsApp uygulamasını satın alan Facebook tarafından yapılan açıklamaya göre uçtan uca şifreleme sistemiyle gönderilen mesajların başkası tarafından okunma durumu olmadığı belirtiliyor. Uçtan uca şifreleme sistemi iki kişi arasında gerçekleşen yazışmanın sadece bu iki kişi tarafından görülmesinin güvenini sağlayan bir sistemolarak tanımlanıyor. WhatsApp mesajların uçtan uca şifrelendiği bilgisini kullanıcıya her konuşmanın başında veriyor.

Aktivistler, diplomatlar ve muhalifler de dahil yaklaşık 1 milyar kişi tarafından kullanılan ve ''Gizlilik ve güvenlik DNA'mızda var'' sloganıyla bilinen WhatsApp bahsi geçen iddiaları kabul etmedi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.