1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Talasemi hastalığı için farkındalık etkinliği
Talasemi hastalığı için farkındalık etkinliği

Talasemi hastalığı için farkındalık etkinliği

“Bir Umut da Siz Olun” sloganıyla gerçekleştirilen Talasemi hastalığı farkındalık etkinliği, Girne Amerikan Üniversitesi Millenium Kongre Salonunda düzenlendi. Etkinliğe öğrencilerin yoğun katılımı dikkat çekti.

A+A-

“Bir Umut da Siz Olun” sloganıyla hazırlanan farkındalık etkinliğine Talasemi Başkanı Derya Güven, As Başkanı Ahmet Varoğlu ve Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Doktorlarından Begüm Sadıkoğlu konuk oldu. Girne Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Nimet Harmancı etkinliğin açılış konuşmasını yaptı.
 

Harmancı, bu projeye 2015 – 2016 yaz okulu ders kapsamında başladıklarını söyleyerek, projenin önemli noktaları ve amaçlarını belirlemek için sokak röportajlarıyla durum analizleri yaptıklarını belirtti. Nimet Harmancı, konuşmasının devamında, Talasemia derneğinin kıymetli üyelerinin yardımlarıyla kan bağışının devamlılığını sağlamayı ve hayati önemine dikkat çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

 

Konuşmasının sonunda, bu yıl projenin hangi aşamada olduğunu açıklayan Harmancı, “2016- 2017 Akademik yılında ‘Bir Umut da Siz Olun’ sosyal sorumluluk kampanyası duygulara dokunmaktan geçer. Bu hususta 35 kişilik öğrenci ekibimizin özverili ve yürekten gelen samimi çalışmasıyla tasarlanan, afişler, el broşürleri ve oluşturulan kısa film istediğimiz algıyı yaratmıştır. Yeni akademik dönemde bu projenin devam etmesini ve hedeflediğimiz bilinçli farkındalığın oluşturulmasını canı gönülden arzuluyoruz" dedi.

 

Seminerde ikinci olarak konuşan Dr. Begüm Sadıkoğlu, talasemi hastalığının tüm evrelerini, hastalıktan önce ve sonra alınacak önlem ve tedbirleri son olarak da talasemi hastalığının dünyada ve ülkemizde ki yerini istatiksel bir şekilde öğrencilere şu şeklide anlattı: “Talasemi minör (Talasemi taşıyıcısı), Talasemi intermedia (hafif – ağır hasta tipi), Talasemi major (Akdeniz anemisi- ağır hasta tipi), Epidemiyoloji (dünya popülasyonunda hemoglobin bozukluğu %7), Klinik bulgular, Komplikasyonlar, Demir yükü tedavisi, Prognoz, Tedavi, Tedavi 1, Tedavi 2, Prenatal Tanı, Preimplatasyon Genetik Tanı.”

Talesemi nedir?

Talasemia Derneği Başkanı Derya Güven Son konuşmacı olarak, “Talesemi nedir?” sorusunu cevapladı. Özellikle halk arasında talesemi hastalığının bulaşıcı bir hastalıkmış gibi algı yaratılmasının yanlış olduğunu söyleyerek talaseminin bulaşıcı bir hastalık olmadığını vurguladı. Talasemia Derneği Başkanı Güven, konuşmasın sonunda konuyla ilgili olarak, “Bir aracın sürüşe devam edebilmesi için yakıta ihtiyacı vardır. Bir talasemili insanında yaşayabilmesi için kana ihtiyacı vardır. Bu bakışı unutmamalıyız” örneğini verdi.

 

Talasemi Seminer kapanış konuşmasını gerçekleştiren İletişim Fakültesi Dekan Vekili Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Feriha Dikmen Deliceırmak; “Bu güzel organizasyonların Girne Amerikan Üniversitesi çatısı altında gerçekleşmesinden gurur duyuyorum. Teorik olarak vermiş olduğumuz dersleri, pratik şekilde sahaya inerek gerçekleştirebilen sevgili öğrencilerimizin gelişimi bizi çok mutlu ediyor. Öğrencilerimizin, böylesine güzel projelerin önemini ve değerini bilerek halk arasında farkındalık yaratmaları, sadece eğitim alanında kalmayıp insani değerlere de ilgi duymaları onları her zaman farklı kılacaktır. Çok önemli olan “Bir Umut da Siz Olun” sloganıyla üstlendiğimiz bu kampanyada emeği geçen, Nimet Harmacı’ya, Talasemia Derneği Üyelerine, Dr. Burhan Nalbantoğlu dokturuna ve tüm öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.