''BM, 3. Dünya savaşını engelleyemeyecek''
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin düzenlediği “İnsan Hakları Hukukunda Halep” konulu panelde, Suriye'de yaşanan insan hakları ihlalleri konuşuldu.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin, üniversitenin Haliç Yerleşkesi’nde düzenlediği “İnsan Hakları Hukukunda Halep” konulu panelin açılış konuşmasını yapan GASAM Başkanı Cemal Demir Suriye’deki krizi, yerel iç savaş, bölgesel kriz ve küresel rekabet olacak şekilde tanımladığını, bu 3 konuda dünyanın evrensel ahlak değerlerinin yerle bir edildiğini belirtti. İslam dünyasın da Suriye’deki duyarsızlığına vurgu yapan Demir, genç beyinlerin çözüm için kendi reçetelerini yazmaları gerekliliğine söyledi.
"DEVLETLER TERÖR ÖRGÜTÜ KILIĞINDA"
GENAR Başkanı İhsan Aktaş, Suriye savaşının bilinen her şeyi altüst ettiğini söyleyerek, soğuk savaş zamanında dahi her şeyin hukuku olduğunu, bir ülkenin başka bir ülkeyi işgalini haklılık prensibine dayandırdığını, Irak ile başlayan işgal hareketinin son durağının Suriye olduğunu belirtti. Artık savaş hukukuyla beraber ahlakının da kaybolduğunu ifade eden Aktaş, devletlerin özellikle Ortadoğu’da terör örgütü kılığına bürünmesinin uzun vadede insanlar için tehlikeli olacağını belirtti.
Suriye Nur Derneği Başkanı Dr. Mehdi Davut, Suriye’nin savaş öncesi durumundan bahsettiği konuşmasında, baskıcı rejimin hayatı nasıl olumsuz etkilediğini içeriden bir göz olarak anlattı ve insanların adeta bir korku cumhuriyetinde yaşadıklarını ifade etti.
“BM, 3. DÜNYA SAVAŞI'NI ENGELLEYEMEYECEK”
Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi Hukuk Direktörü Av. Mustafa Demiral, küresel savaşlara engel olmak için ve dünyada barış, adalet ve güvenliği sağlamak için kurulan BM’nin uygulamada ne kadar eksik kaldığını belirtti. Devletlerin isteyerek imzaladıkları uluslararası hukuk anlaşmalarında, kuralları ihlal eden ülkelere yaptırım uygulayacak bir üst otorite olmamasının Suriye’de yaşanan durumun sebebi olduğunu söyleyen Demiral, küresel bir lidere ihtiyaç olduğunu belirterek, BM’nin 3. dünya savaşının çıkmasına engel olamayacağını da söyledi.
"SURİYE’NİN YENİDEN İNŞASI 25 YILI BULACAK"
İNSAMER Araştırmacısı Soner Doğan Arap baharının Suriye bilançosuyla ilgili yaptığı açıklamada, 6 yıllık süreçte 500 bin insanın hayatını kaybettiğini, 1 milyondan fazlasının yaralandığını, 13 milyon insanın mülteci konumunda yaşadığını söyledi. Ayrıca bazı kaynaklarda yer alan BM’nin 2015 yılından itibaren Suriye’de hayatını kaybeden insanların kaydını tutmadığı bilgisinin altını çizdi. Suriye’yi yeniden inşa etmek için yıllık 7,5 milyar dolara ihtiyaç olduğunu söyleyen Doğan, toparlanmanın 20-25 yılı bulabileceğini belirtti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.