1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 2016 yılı TÜİK sonuçları
2016 yılı TÜİK sonuçları

2016 yılı TÜİK sonuçları

Tüm yıl boyunca doların inanılmaz artışının ardından nihayetTürkiye İstatistik Kurumu 2016 yılının enflayson oranlarını açıkladı.

A+A-

Tüm yıl boyunca doların inanılmaz artışının ardından nihayet Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılının enflayson oranlarını açıkladı.

TÜİK'in yapmış olduğu açıklamaya göre 2016 yılında Tüketici Fiyatları Endeksi yüzde 8.53 oranında artış göstermiştir. 2016 yılının son ayı olan Aralık ayında ise TÜFE artışı 1.64'lere ulaşmıştır.

Piyasa beklentilerinin çok üstünde olan TÜFE oranları tahmin edilene göre tüm yıl 7.6 dolaylarında aralık ayında ise 0.9 dolaylarında seyretmesi gerekirken bu sonuçlar elde edilemedi. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nde de artış tespit edildi. Tespit edilen artışın yüzde 9,94 oranında olduğu belirtildi. 

Memur Emeklilerinin Yüzü Gülmedi

Yıllık enflasyon oranları ülkemizde bulunan birçok memur ve emekliyi oldukça yakından ilgilendirmekte. 2016 yılının ikinci döneminde enflasyon oranlarının yüzde beşi aşması durumunda memur emeklileri enflasyon farkı alacaklardı. Fakat ikinci dönemde gözlemlenen artış yüzde 4.73'ü geçmedi. Açıklanan enflasyon oranlaı ile memur emeklilerinin maaşlarındaki artış yüzde 4.73 oranında olacak.

En Büyük Zam Alkol ve Tütüne

Her yıl zam gelmesi beklenen alkollü içecekler ve tütün ürünleri bu yıl da en büyük artışın gözlemlendiği ürünler olmuştur. Alkol ve tütünün aylık artış rakamları 7.33'e kadar ulaştı. Ana harcama gruplarında yer alan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3.39 oranında artış gözlemlenirken ulaşımda yüzde 1.7 kültür ve eğlencede ise yüzde 1.42 oranında artış tespit edildi. Ayrıca yüzde 1.28 oranında artış da ev eşyasında gerçekleşti

Sadece artışların gözlemlenmediği enflasyon oranlarında aylık en fazla düşüşü ayakkabı ve giyim yüzde 2.55 oranıyla gösterdi.

2016 yılı Aralık ayında yüzde 0.14 oranıyla düşüş gösteren bir diğer grup ise haberleşme oldu.

"Gözler Merkez Bankası'na Çevrilecek"

2016 yılının enflayson rakamları ile ilgili Merkez Bankası'nın oldukça üzerinde olduğumuzdan bahseden Işık FX Analisti Gizmen Nalbantoğlu '' Yaz aylarında turizm sektöründeki problemler sebebiyle talepteki zayıflama ve hizmet sektöründeki zayıflama gıda fiyatlarının yükselmesini sınırladı'' şeklinde konuştu.

Yıllık olarak en fazla artışın yüzde 31.59 oranıyla alkolü içeceklerde ve tütün mamüllerinde görüldüğünü kaydeden Nalbantoğlu Şubat ve Mart aylarında enflasyondaki yükselişin devam edebileceğini düşündüğünü paylaştı.

Enflasyondaki artışın ardından tüm gözlerin her seferinde olduğu gibi yine Mekez Bankası'na çevrileceğini belirten Nalbantoğlu Ocak toplantısında Merkez Bankası'nın alacağı kararların oldukça önemli olduğuna değindi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.