
Turşu gripten korurken tansiyonu yükseltebilir!
Kış mevsimlerinde soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların yaygın hale gelmesi, bağışıklık sistemine yararlı olan, soğuk algınlıklarına ve gribe iyi gelen turşuya olan talebi de artırıyor.
Sağlık açısından çok faydalı olan, havuç, pancar, kornişon, yeşil domates, salatalık, biber, sarımsak, soğan, lahana, fasülye ve kereviz yaprakları gibi sebzelerin, sirke, limon ile turşusu oluşturulmuş hali özellikle kış aylarında yoğun talep görüyor.
Bazı hastalıklara iyi gelmesinin yanında turşunun gribal enfeksiyonlar için koruyucu etkisinin olması, kış aylarında turşuya olan talebi de artırıyor.
EN ÇOK SARIMSAK, PANCAR, LAHANA VE SALATALIK TURŞUSUNA İLGİ
Turşu satan Ünal Atalay, kışın özellikle sarımsak, pancar, lahana ve salatalık turşusunun daha fazla ilgi gördüğünü belirtti.
"HASTA HİSSEDENLER BİR BARDAK TURŞU SUYUYLA DİNÇLEŞİYOR"
Sarımsak ile lahana turşularının doğal antibiyotik olarak grip ve soğuk algınlığına iyi geldiği şifa kaynağı olduğunu belirten Atalay, sözlerine şöyle devam etti: "Kışın turşu suyunun da tüketimi fazlalaşıyor diyebilirim. Kendisini hasta ve yorgun hisseden vatandaşlarımız, bir bardak acılı turşu suyu içerek hemen dinçleşebiliyor. Sırf bir kilogram sarımsak turşusu alan müşterilerimiz mevcut. Sadece turşu suyu için gelen müşterilerimizde var. Genellikle kış aylarında tüm müşterilerimizin ortak tüketim nedeni sağlık."
HİPERTANSİYON HASTALARI TÜKETİME DİKKAT!
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alparslan Birdane, 18 yaşından büyük her 3 kişiden 1'inin hipertansiyon hastası olma riskinden dolayı, turşunun grip ve soğuk algınlığına faydalı olsada, turşunun fazla tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
TUZ MİKROPLARA KARŞI SAVAŞÇI OLSA DA FAZLASI RİSK
Kış aylarında artan gribal enfeksiyonlarda tuzun önemli olduğunu belirten Birdane, şunları ifade etti: "Tuz mikroplara karşı bir savaşçı olsa da kullanımı arttıkça insan sağlığını da riske atıyor. Turşuda bulunan tuz oranlarının yüksek olması sebebiyle özellikle yüksek tansiyon hastaları için riskli bir yiyecek. 'Tuzu az miktarda kullanmamız gerekiyor' denilince sofrada kullanılan tuz akıla geliyor. Oysaki tükettiğimiz birçok yiyecekte de tuz var. Tümünü göz önüne aldığımızda günlük tüketimin 6 gramdan fazla olmamasına dikkat etmemiz gerekir. Gribal sorunlarımız oluşmasın derken tansiyonumuzu arttırmayalım."
BESLENME UZMANI: GRİBAL ENFEKSİYONA KARŞI DOĞAL YİYECEK OLSADA TANSİYON İÇİN RİSK
Eskişehir Acıbadem Hastanesi beslenme uzmanı Gözde Gence de turşunun, içinde bulunan yüksek sodyum oranı nedeni ile gribal enfeksiyonlara karşı fayda sağlamak için kullanılabilecek doğal bir yiyecek olduğu değerlendirmesini yaptı.
Gence ayrıca, doğal yollarla yapılan turşunun birçok faydası olmasnın yanı sıra zararının da olabileceğinin altını çizdi. Özellikle kalp hastalığı ve yüksek tansiyonu olan hastaların turşu tüketiminde çok dikkatli olmasının gerektiğini vurguladı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.