1. HABERLER

  2. BLOG

  3. Sık acıkıyorsanız dikkat!
Sık acıkıyorsanız dikkat!

Sık acıkıyorsanız dikkat!

Dr. Zuhal Kocamanoğlu'nun hipoglisemi hakkındaki makalesidir. Makale içerisinde hastalığın belirtileri, nedenleri ve tedavisi yer almaktadır.

A+A-

Hipoglisemi  kan şekerinin olması gerektiğinden daha düşük olması durumudur. Kan şekeri düşüklüğü kişiden kişiye değişiklik gösterir birçok yayında 55 mg/dl altı denilse de bazı kişilerde 80 gr/dl nin altına düştüğün de belirtiler başlayabilir.

Belirtileri: Hafif hipoglisemide dudakta karıncalanma uyuşma hissi, baş ağrısı, huzursuzluk olur. Derinleştikçe konuşma bozulmaya başlar, davranış değişiklikleri yürüme ve konsantrasyon güçlüğü, uyuşukluk, sinirlilik, karın ağrısı olur. Ciddi düzeylerdeki şeker düşüşleri bilinç kaybına, baygınlığa, komaya yol açabilir.

Nedenleri: Özellikle diyabetik hastalarda sık görülür. Kişinin hipoglisemik olması ilerde şeker hastası olabileceğini akla getirmelidir. Yemek aralarının uzun olması, yeterli gıda alınmaması, ilaç kullanımı, alkol almak, çok fazla egzersiz yapmak, kadınlarda adet dönemi, kusma ve ishal ile seyreden hastalıklar ve hormon bozuklukları nedeni ile ortaya çıkabilir.

Tanısı ve Tedavisi:  Tanısı oldukça kolaydır. Belirtiler ortaya çıkıyor ise kan şekeri ölçülmelidir. Ayrıca sabah aç karnına açlık kan şekeri ölçülebilir. Kan şekeri aç karnına ölçülecek ise 8-10 saat açlık süresi olmalıdır. Şayet gıda alımını takiben 2 saat içinde ölçülüyorsa tokluk şekeri olarak kabul edilir ve 100-200 mg/dl altında olmamalıdır. Kişide hipoglisemi bulguları var ise; hafif hipoglisemi bulgularında kraker, ekmek gibi gıdalar verilmelidir. Şayet orta dereceli hipoglisemi bulguları var ise ağızdan gıda alabiliyorsa direk şeker, bal, reçel gibi yüksek glisemik indeksli gıdalar verilmelidir. Kişinin bilinci kaybolmuş ise derhal 112 aranmalıdır.

Gidişatı: Hipoglisemi atakları olan kişilerde sık sık şekerli gıda ihtiyacı olur. Yemek yemesine rağmen kraker, gofret gibi özellikle glisemik indeksi yüksek gıdalar atıştırır.

Kişi şekerli gıda aldıkça insülin seviyesi artar. insülin seviyesinin artması sonucu tekrar açlık hissi doğar. Bu kişilerde kilo alımına bağlı yağ dokusu artışı olur ve insülin direnci gelişir. Bu kısır döngü için de kişi sürekli açlık hissi hisseder ve şekerli gıdaları hızlıca tüketir. Gıda alımı ile insülin düzeyi artışı ve tekrar açlık hissi oluşacaktır. Bunu kırmak için açlık hissedildiğinde glisemik indeksi düşük gıdalar alınmalıdır. Bu hastaların unlu, şekerli gıda tüketimi ve hazır gıdalardan uzak durmaları gereklidir. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.