Rus bilim adamlarından yakıta alternatif çözelti
Rusya Bilimler Akademisi İnorganik Kimya Enstitüsü Kimyacıları ve Novosibirsk Devlet Üniversitesi tarafından çeşitli yakıt elemetlerinde yer alan pahalı platinin yerini alabilecek katalizör rolü oynayan sert kobalt ve iridyum çözeltisi geliştirildi.
Yakıt elementlerinde yer alan ve pahalı bir malzeme olan platinin yerine alternatif olarak Novosibirsk Devlet Üniversitesi ve Rusya Bilimler Akademisi İnorganik Kimya Enstitüsü Kimyacıları'nın ortak çalışmasıyla katalizör görevi üstlenecek sert kobalt ve iridyum çözeltisi geliştirildi.
Novosibirsk Devlet Üniversitesi tarafından yapılan açıklamanın ardından Rus resmi haber ajansı olan Ria Novosti'de yer alan haberin içeriğine göre yakıt elementlerinin yüksek verim katsayısına sahip olduğu ve kesintisiz yakıt verilmesi durumunda sınırsız kullanım imkanı olduğu tespit edildi. Fakat elektrodlarda gerçekleşen reaksiyonun ilerleyebilmesi için kullanılan katalizörlerin genellikle platin olduğu ve bu malzemenin yakıt elementi fiyatından yaklaşık yüzde 70 fazla olduğu belirtildi.
Konuya ilişkin detaylı açıklamada bulunan Novosibirsk Devlet Üniversitesi Yeni Katalizörlerin Sentez ve Kimyasal Araştırma Laboratuvar Yetkilisi Yevgeniy Filatov '' iridyum çözeltisi platin maddesinin yarı fiyatına tekabül ediyor. Çözeltiye kobalt eklenmesi durumunda katalizatörün fiyatı daha da düşüyor. Bununla birlikte katalizatörde verim artışı da gözlemleniyor. Platin gibi çalışan kobalt ve iridyum daha düşük fiyatlarla aynı verimi elde etmemizi sağlıyor.'' şeklinde konuştu.
Sert metal çözeltisinin genellikle yüksek sıcaklıkta iki metalin homojenleşmesiyle elde edildiği bilgisini veren Filatov gerçekleşen prosedürün metallerin karşılıklı difüzyona girmesi bitene kadar tekrarlandığını fakat çok uzun sürdüğünü ekledi. Süreci aylardan birkaç saate indirmek için termoliz kullanıldığı ifade edildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.