1. HABERLER

  2. BLOG

  3. Ritim Bozukluğu (Aritmi)
Ritim Bozukluğu (Aritmi)

Ritim Bozukluğu (Aritmi)

Kalp ritmi bozuklukları ile ilgili Dr. Zuhal Kocamanoğlu'nun makalesidir.

A+A-

Kalp ritminin düzensiz olamasına yani normalin dışında olmasına aritmi denir. Normal kalp ritminin hızı dakikada 60-100 atımdır. Kalbin bu ritmini sağlayan elektriksel aktivite kalp içinde özelleşmiş ileti yolları sayesinde kalbin gerekli bölgelerine ilerler. Normal kalp atımını başlatan uyarı çıkış noktası sağ kulakçıkta bulunan sinüs düğümüdür. Önce kulakçıklar uyarılır ve iletiler karıncıklara doğru ilerler son olarak karıncıkların kasılması ile ileti tamamlanr ve gevşeme görülür. Kalp hızı dakika da 60 atım dan düşük ise bradikardi, 100 atım dan fazla ise taşikardiden bahsedilir. Bu ritimler kendi için de düzenli ya da düzensiz olabilirler.

Aritmilerde uyaran sinüs düğümü dışında başka odaklardan da çıkabilir. Kalbin herhangi bir yerinden zamanından erken çıkan uyarılara bağlı atımlara ekstrasistol denir.  Ekstrasistoller herkeste görülebilir. Yaşla birlikte görülme olasılığı artar ayrıca fazla miktarda çay, kahve, sigara içildiğinde ekstrasistollerin sayısı artar. Yine ateşli hastalık, uykusuzluk ve heyecan gibi stresli durumlarda sayıları artabilir. Hastayı rahatsız etmiyorsa tedavi gerektirmezler.

Belirtileri:

Taşikardiler genel olarak çarpıntı, nefes alamama, kuş kanat çırması şeklinde hissedilir. Bradikardiler ise beyin kanlanmasındaki azalmaya bağlı baş dönmesi, fenalık hissi, yorgunluk, halsizlik veya güçsüzlük olarak hissedilir. Aritmiler basit olabileceği gibi ölümcülde olabilir.

Nedenleri:

Aritminin kalp ile ilgili nedenleri:

• Koroner kalp hastalığı (iskemik kalp hastalığı), kalp krizi (akut veya geçirilmiş miyokard infarktüsü) veya genel olarak ateroskleroz (damar sertliği)

• Doğumsal kalp hastalığı ( Uzun QT sendromu )

• Kardiomiyopati gibi kalp yapısının veya fonksiyonlarının bozulması

• Kalp kapak hastalıkları

• Kalp yetmezliği

• İlaçların etkisi

 Aritminin kalp ile ilgili olmayan nedenleri;

• Sigara ve Alkol tüketimi

• Kafein tüketimi (aşırı miktarda çay ve kahve, çikolata, koka kola ve enerji içeçekleri)

• Uykusuzluk, ciddi stress

• Ateşli infeksiyon hastalıkları

• Elektrolit bozuklukları

• Hormonal bozukluklar

• gastroösafagial reflü

• İlaçlar (Astım ilaçları, nezle ve grip ilaçları, kilo vermek için kullanılan reçetesiz satılan ilaçlar).

• Uyuşturucu ve madde kullanımı (Kokain, esrar gibi)

Tanı:

Normal fizik muayene esnasında ritim bozukluğu tespit edilebilir. Fakat kişinin şikâyeti olmasına rağmen saptanamayabilir. Elektrokardiyografi (EKG) ilk istenecek tetkiktir. Yalnız EKG ile de ritim bozukluğu tespit edilemeyebilir.

EKG normal fakat aritmi şüphesi varsa 24 saat ölçüm yapan holter EKG istenir. Şayet bu da yeterli değilse örneğin hasta atakların ara ara olduğunu belirtiyor ise fakat 24 satatte ortaya çıkmamış ise daha uzun süreli kaydedici cihazlar takılabilir.

- Event Recorder: 1 ay süreyle sadece semptom anında düğmeye basıldığı zamanki olayları kaydeder (olay kaydedici).
- Loop Recorder: 8 gün süreyle devamlı, otomatik kayıt alıp loop memory de depolar.

- Transtelefonik EKG: 1 gün – 1 ay süreyle kayıt yapar, hem anlık hemde hafızadaki olayları telefon aracılığıyla gönderir.

Ayrıca hastanın biyokimyasal tetkikleri, hormon tetkikleri ve kan sayımına bakılmalıdır.

Efor testi yapılarak efora nabız cevabınız, aritminizin provoke olup olmadığı ve efor durumunuz incelenir.

Ekokardiyografiyle kalbinizin yapısal durumu incelenir ve fonksiyonları hakkında bilgi alınır.

Kardiyak kateterizasyonla koroner angiyografisi ve ventrikülografisi yapılarak koronerlerin ventrikülün durumu hakkında bilgi alınır.

Takiben ileri tetkik için kalbinizin elektriksel fonksiyonu hakkında bilgi almak üzere elektrofizyolojik çalışma (EPS) yapılır.

Tedavi:

Taşikardik olgularda;

Acil tedavi de çarpıntıya eşlik eden bir bulgu yok ise ilaç tedavisi uygulanır, şayet göğüs ağrısıvarsa kalp yetmezliği belirtileri oluşmuş, bilinç kaybı gelişmiş yâda tansiyonu çok düşmüş ise vakit kaybetmeden elektriksel şok (kardiyoversiyon) yapılır. Kardiyoversiyon esnasında hastanın bilinci açık ise anestezi uzmanlarınca sedasyon verilmelidir.

Uzun dönemli tedavi de taşikardi çok nadir oluyorsa, ilaçsız takip edilir. Sık oluyorsa ilaç verilebilir. Taşikardi sık oluyorsa, olduğunda hasta kötüleşiyorsa, hasta ilaç kullanmak istemeyip taşikardiden tamamen kurtulmak istiyorsa elektrofizyolojik çalışma ardından radyofrekans dalga ablasyonu (dağlama) yapılabilir.

Bunun yanı sıra bazı hastalara kalp yetmezliği olan ya da ani ölüm riski olanlarda ameliyatla onları ölümden kurtaracak olan  kalıcı şok cihazı (İCD= İmplantable Cardiverter Defibrillator) takılabilir.            

Bradikardik olgularda; acil durumlarda ilaç tedavisi uygulanır. Uzun dönemlitedavilerde genelde kalp pilleri kullanılır. Eğer bradikardi geçiciyse kablosu (elektrod) toplardamar vasıtasıyla kalbin sağ tarafına yerleştirilen geçici kalp pili kullanılır. Eğer durum geçici değilse,  ameliyatla genelde sol köprücük kemiği altındaki bölgeye kalıcı kalp pili konulur.  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.