1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. O aşı Türkiye'ye geldi, kanser hastalarına umut olacak!
O aşı Türkiye'ye geldi, kanser hastalarına umut olacak!

O aşı Türkiye'ye geldi, kanser hastalarına umut olacak!

Küba'da üretilen akciğer kanseri aşısının denemelerine Türkiye'deki beş merkezde başlandı. Araştırmalar olumlu sonuçlanırsa Sağlık Bakanlığı'nın aşıya ruhsat vereceği belirtiliyor.

A+A-

Küba'da 2010 yılında küçük hücreli olmayan akciğer kanserine karşı bir aşı üretildi. Aşının adı: CIMAvax-EFG. Aşıyı geliştiren kurum ise Küba'nın Havana şehrinde bulunan uluslararası seviyedeki prestijli araştırma kurumu Moleküler İmmünoloji Merkezi.
 

Merkezin 1124 çalışanı bulunuyor. Yüksek dereceli araştırma personelinin sayısı 86 belirtilirken, yürütülen klinik araştırma sayısının 186 olduğu kaydedildi. Kısa adı ile CIM olarak bilinen merkezin bugüne kadar yürüttüğü projelerin %80 kadarı kanseri odak noktasına alıyor. Bu çalışmaların arasında en ses getireni ise CIMAvax-EFG olarak belirtiliyor. Tedaviye ilişkin olarak 2015 senesinde faz 4 düzeyindeki araştırmalar tamamlanırken, aşı Küba'nın birinci basamak sağlık sisteminde ücretsiz olarak uygulanmaya başlandı.

CIMAvax'ın temel bir aşı olmadığı, tümörü küçülten bir madde olduğu vurgulanıyor. CIMAvax, kanser hücrelerinin salgıladığı hormonların hücrelere yapışmasını engelliyor ve tümörün küçülmesini sağlayarak yayılmasına olanak vermiyor. CIM 2016 yılının Eylül ayında söz konusu tedavinin akciğer kanseri haricinde de kullanılabilmesi adına çalışmalar yürütüldüğünü, tedavinin diğer kanserlere çare olması için çalışıldığını açıklamıştı. 

CIMAvax'ın akciğer kanserine yakalanan hastaların ömrüne birkaç ay ile birkaç yıl arasında bir süre eklediği vurgulanırken, etkisinin özellikle 60 yaş üştü ve kemoterapi ile fayda sağlayabilen hastalarda daha belirgin olduğu kaydedildi. Aşı yan etki içermediği için birinci basamakta kullanılmasına izin verildi. Tedavi süreci ise 14 günde bir doz olarak başlıyor ve ayda bir doza düşürülerek devam ediyor.

CIMAvax şu an Türkiye'de 39 hastada deneniyor. Araştırmanın başarılı olması halinde Sağlık Bakanlığı'nın aşıya ruhsat vereceği konuşuluyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.