1. HABERLER

  2. KÜLTÜR VE YAŞAM

  3. İzmirli Mehmed'in Hikayesi
İzmirli Mehmed'in Hikayesi

İzmirli Mehmed'in Hikayesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği ''Havadis'' adlı sergide Çanakkele Savaşı'na dair unurlar sergilendi. Kahraman Mehmet dikkat konusu oldu.

A+A-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği ''Havadis'' adlı sergide Çanakkele Savaşı'na dair unurlar sergilendi. Kahraman Mehmed dikkat konusu oldu.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Çanakkale Zaferi'ni konu alan sergide kahramanlık hikayeleri büyük ölçüde dikkat çekti. Savaşın son gününe tekabül eden 8 Ocak 1916 tarihli Tasvir-i Efkar Gazetesi'nin yayınladığı ''İki harb nişanı kazanan Anadolu yavrusu'' başlığı ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Tasvir-i Efkar'ın yayınlamış olduğu habere göre adı anılan Mehmed Çanakkale Savaşı'na katılmış ve 6 ay içerisinde büyük kahramanlıklar gösterdi. Bu kahramanlıkların ardından hem Osmanlı Harb nişanı hem de Alman Demirsalibnişanı almaya hak kazanan Mehmed'in İzmir  ilinin Salihli ilçesinde doğduğu öğrenildi.

İzmirli Kahraman Mehmed'in hikayesi İstanbul büyükşehir Belediyesi'nin düzenlemiş olduğu Havadis adlı sergide ziyaretçilerin büyük ilgisini çekti.

Bu Hikaye Gerçek Değildir

Çanakkale Savaşı alanlarında birçok çalışması bulunan ve bu çalışmalarla tanınmış Uğral Vanthoft konuya ilişkin 13 yaşındaki bir çocuğun bu kadar kısa sürede her iki ülkenin madalyasını almaya hak kazanacak kadar kahramanlık göstermesinin mümkün olamayacağını vurguladı. 16-17 yaşının altındaki çocukların savaşa katılmadığına dikkat çeken Vanthoft hikayelerin propaganda nitelikli olduğunu dile getirdi.

Adı geçen çocukların savaşa katılması durumunda dönemin ordu kayıtlarında askerlik belgeleri ve kim olduklarına dair belgeler bulunması gerektiğine dikkat çeken Vanthoft '' Kayıtlarda yoklar'' dedi.

Haluk Oral: ''Herşey sonradan eklenmiş''

Sedat Smavi Edebiyat Ödülü'ne layıkı görülmüş Yazar Haluk Oral da konuya dair açıklamalarda bulundu. Haberdeki fotoğrafta herhangi bir çocuğun yüzünün alındığını ve başına kalpak çizildiğini ifade eden Oral '' Fotoğraftaki kalpak Çanakkale Savaşı döneminde askerlerin taktığı şapka değil'' şeklinde konuştu. Bu yaştaki bir çocuğun subay olmasının mümkün olmadığını kaydeden Oral fotoğraftaki üniformanın da sonradan eklendiğini belirtti. Savaşta kahramanlık gösterenlere nişan değil harb madalyası verildiğini öne süren Oral '' Herşey sonradan eklenmiş'' diyerek düşüncelerini ifade etti.

Atatürk Kitaplığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder tarafından düzenlenen serginin ardından Minder de düşüncelerini ''Her yıl düzenli olarak 'Havadis' sergisini düzenleyeceğiz ve bu sayede o dönemin koşulları ile günümüz koşullarını karşılaştırma fırsatı bulacağız'' şeklinde açıkladı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.