1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. İş Güvenliği Yasası Yine Erteleniyor
İş Güvenliği Yasası Yine Erteleniyor

İş Güvenliği Yasası Yine Erteleniyor

Şimdi ise 1 Temmuz 2020 ertelendi. Ertelemenin gerçek nedeni ise İş güvenliği ve iş yeri hekimi sayısının az olmasıydı.

A+A-

İŞ GÜVENLİĞİ YİNE ERTELENDİ

2012 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu bütün çalışanları kanun kapsamına almıştı. İşçi memur ayrımı yapılmadan tüm çalışanlar ve iş yerleri için kurallar koyulmuş düzenlemeler yapılmıştı.

İş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirme yükümlülüğü 1 Temmuz 2017’de başlayacaktı. Şimdi ise 1 Temmuz 2020 ertelendi. Ertelemenin gerçek nedeni ise İş güvenliği ve iş yeri hekimi sayısının az olmasıydı.

Ankara, İzmir, İstanbul gibi büyük illerde yeterli sayıda hekim ve uzman var. Fakat doğu da a bazı illerde sertifika sahibi olan iş güvenliği uzmanı sayısı yeterli değil.

Az tehlikeli sınıfına giren iş yerlerinde, Anadolu Üniversitesi ve Çalışma Sosyal Güvenliği Birliği iş birliği ile yürütülen çevrimiçi sertifika programına katılarak iş yerlerinin iş güvenliği uzmanı olabilecekler. Yapılan bu ertelemeler iş güvenliğini çıkmaza sokabilir.

İŞ GÜVENLİĞİ NEDİR?

Çalışanların çeşitli nedenlerle kaynaklanan sağlığa zarar verecek kazalara karşı yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardır. Çalışanları korumak, üretim güvenliliğini sağlamak, işletme güvenliğini sağlamak iş güvenliğinin önem arz eden amaçlarındandır.

İş güvenliği ve meslek hastalıklarını engellemek için iş güvenliği kurallarına uymak gerekir. İş kazalarına örnek verecek olursak; kesikler, zehirlenmeler, elektrik çarpması, cilt hastalıkları, kopan organlar, ölümler ve daha kötüsü toplu ölümlerdir.

İş kazalarını önlemek için alınan önlemlere uyulmalıdır.

Çalışanlar başlık, yüz siperi, kulak tamponu, gaz maskesi, koruyucu ayakkabı giysi gibi malzemeleri, yaptıkları işe uygun olarak kullanmalıdırlar. Çalışanlar birbiriyle şakalaşmamalıdır. Gaz tehlikesi olan yerlerde kaynak yapılmamalıdır. Makinaları ve el aletlerini amacına uygun kullanılmalıdır. Çalışanlar kadar işverenlere de büyük rol düşmekte. Örneğin, iş güvenliği konusunda eğitecek konferanslar, seminerler ve film gösterileri yapmalı, eğitici kitap, broşür ve afişler hazırlanmalıdırlar.

İş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli bulundurmalıdırlar.


 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.