1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İki ülke, Arakanlı Müslümanlar konusunu görüşecek
İki ülke, Arakanlı Müslümanlar konusunu görüşecek

İki ülke, Arakanlı Müslümanlar konusunu görüşecek

Myanmar Hükümeti, Bangladeş ile arasında krize sebep olan Arakanlı Müslümanlar konusunu görüşmek üzere komşu ülkeye diplomatik heyet gönderiyor.

A+A-

Myanmar hükümeti, Bangladeş ile aralarında krize neden olan Arakanlı Müslüman mülteciler konusunu görüşmek üzere komşu ülkeye diplomatik heyet gönderiyor.

Myanmar Dışişleri Bakanlığında üst düzey yetkili olarak görev yapan Aye Aye Soe yaptığı açıklamada, görüşmeler için kurulan heyetin gelecek ay başkent Dakka'ya gideceğini söyledi.

Ziyaret için kesin bir tarih belirlenmediğini dile getiren Soe, görüşmelerde "Bangladeş'te yaşayan Myanmar vatandaşlarının" durumunun ele alınacağını belirtti.

Dakka yönetimi, 9 Ekim'de kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından Arakanlı Müslümanların (Rohingya) yoğun olarak yaşadığı Arakan eyaletinde bulunan sınır karakollarına düzenlenen saldırıların ardından, Myanmar güvenlik güçlerinin bölgede başlattıkları ve sivillere yönelik katliamlara neden olan operasyonlar üzerine yaklaşık 50 bin Arakanlı Müslüman'ın Bangladeş'e sığındığını bildirmişti.

Bangladeşli yetkililerin Myanmar heyetinden yeni mülteci akınına karşı tedbir alınmasının yanı sıra yıllardır ülkede yaşanan ayrımcılıktan kaçarak kendilerine sığınan ve büyük kısmını Arakanlı Müslümanların oluşturduğu 300 bin kişinin iadesini talep edeceği düşünülüyor.

Myanmar hükümeti, vatandaşlık vermediği Arakanlı Müslümanların sınırları içinde kaçak şekilde yaşan "Bengaliler" olduklarını iddia ediyor.

Arakanlı Müslümanların vatandaşlıkları elinden alınmıştı

Myanmar, geçtiğimiz ay Bangladeş'e sığınan 2 bin 415 vatandaşını geri alacağını bildirmişti. Soe yaptığı açıklamada hükümetin sadece vatandaşlığı teyit edilenlerin dönüşüne izin vereceğinin vurguladı.

Myanmar'da 1982 yılında çıkarılan bir yasa ile nesillerdir bu ülkede yaşanan Arakanlı Müslümanların vatandaşlık haklarını elinden alınmıştı. Yasa, Arakanlı Müslümanları vatansız hale getirerek, seyahat özgürlüğü, temel eğitim ve sağlık hizmetlerinden faydalanma ve mülkiyet dokunulmazlığı gibi temel haklarından da etmişti.

Birleşmiş Milletler (BM), Arakanlı Müslümanları "dünyanın en çok zulüm gören halkı" olarak tanımlıyor.

Arakan eyaletinde bulunan sınır karakollarına yapılan saldırıların ardından başlatılan güvenlik operasyonları ve şiddet dalgasında 17'si güvenlik personeli olmak üzere 101 kişi ölmüştü. Rohingya dayanışma grupları, operasyonların başladığı zamandan bu yana eyalette 400 Arakanlı Müslümanın yaşamını yitirdiğini belirtirken, Myanmar hükümeti ise 86 saldırganın öldürüldüğünü belirtmişti.

Arakan eyaletinde 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan olaylarda çoğu Müslüman olmak üzere çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce ev ve iş yeri yakılmış, binlerce Müslüman bölgeden ayrılmak zorunda kalmıştı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.