1. HABERLER

  2. BİLİM VE TEKNOLOJİ

  3. Hollanda'da alkol suçuna ayak kelepçesi uygulaması
Hollanda'da alkol suçuna ayak kelepçesi uygulaması

Hollanda'da alkol suçuna ayak kelepçesi uygulaması

Hollanda'da alkolle bağlantılı olarak suç işleyenlere yönelik ayak kelepçesi geliştirildi. İdrar testi uygulamasına gerek kalmadan vücuttaki ter sayesinde alkol seviyesi tespit edilebilecek.

A+A-

Önceki yıllarda İngiltere ve Amerika'da denendiği bilinen uygulama Hollanda'da deneme sürecine girdi. Alkolün kötü kullanımının önlenmesi amacıyla Hollanda hükümeti tarafında uygulama resmi olarak başlatıldı.

Pazartesi günü deneme projesi olarak hayata geçirilen uygulama Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı tarafından Rotterdam ve Doğu Hollanda bölgelerindeki 100 denek üzerinde denendi. Kişinin ayak bileğine takılan kelepçe ile idrar testine girmeden vücudun salgıladığı ter aracıyla kişinin alkol seviyesini tespit edebilen sistem sonuçları denetim merkezine iletecek. 

Trafik kazalarında alkolün büyük rol oynadığına değinen Başsavcı Kitty Nooy şiddet suçlarına dayalı sabıka dosyalarında da genel olarak alkole rastlandığının altını çizdi. Güvenlik ve Adalet Bakanlığı tarafından yapılan araştırmalar sonucunda alkolün kötüye kullanımının Hollanda'ya yılda 3 milyar euroya mal olduğu tespit edildi. Ülke genelinde yılda yaklaşık 500 kişinin alkol cezasına çarptırıldığı da kaydedilen bilgiler arasında.

Alkol kelepçesi uygulamasının yaygınlaşmaya uygun olup olmadığının inceleneceğini ifade eden Nooy uygulamanın henüz deneme safhasında olduğunu aktardı. İngiltere'de gerçekleştirilen uygulama sonucu alkolün kötüye kullanımının yüzde 90 oranında azaldığını işaret eden Nooy projenin Hollanda'da hayata geçirilebileceğini ifade etti.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre projenin başarılı olması durumunda alkol kelepçesi yasa bünyesine dahil edilecek. Alkolle bağlantılı suçlara karışanlar sürekli gözlemlenecek ve profesyonel yardım alacak.

Pilot uygulamanın yaklaşık 1 yıl süreceğini paylaşan başsavcı '' Alkol kelepçesi ciddi bağımlılık göstermeyen ancak alkol sebepli aile içi şiddet ya da trafik kazası gibi suçlara karışmış kişilere uygulanacak. Uygulama henüz yasal değil.'' şeklinde konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.