1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Evde yapılan yoğurdun faydaları saymakla bitmiyor
Evde yapılan yoğurdun faydaları saymakla bitmiyor

Evde yapılan yoğurdun faydaları saymakla bitmiyor

Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, Yetişkinler için günde bir kase, çocuklarınsa en azından günde 6 yemek kaşığı ev yapımı yoğur yemeleri gerektiğini belirterek ev yoğurdunun 9 yararını ve nasıl yapılacağının tarifini verdi.

A+A-

Yoğurdun kalsiyumun başlıca kaynaklarından biri olduğunun dışında diğer faydalı yanlarından pek çoğumuz haberdar değiliz. Oysa yoğurt her gün düzenli şekilde tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor, bağırsak sağlığını koruyor, vücuttaki yağ yakımını hızlandırmaya yardımcı oluyor ve tatlı krizinin önlemesi gibi pek çok faydayı içerisinde barındırıyor. Yetişkinler için günde bir kase, çocuklarınsa en azından günde 6 yemek kaşığı ev yapımı yoğur yemeleri gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, ev yoğurdunun 9 yararını ve nasıl yapıldığını anlattı.

Bağırsak sağlığını koruyor

Katkı maddesi içermeyen evde doğal olarak yapılan yoğurtlar, hazır yoğurtlara oranla daha yüksek oranda probiyotik içeriyor. Bu bağırsak dostu yararlı bakteriler, bağırsak duvarında yer alan ve besin emilimini sağlayan villusların yapısını korumaya yardımcı olarak bağırsak hareketlerini düzenliyor. Böylece hazımsızlık, kabızlık, ishal gibi sıkıntılar da önleniyor.

Yağ yakımına destek oluyor

Yoğurt içerisinde barındırdığı kalsiyum sayesinde özellikle karın bölgesinde oluşan yağlanmaların azaltılmasında etkisini gösteriyor. Yapılan araştırmalarda diyetlerinde yoğurt tüketenlerin, tüketmeyenlere oranla daha fazla kilo kaybettiği kaydedildi.

Tansiyonu düzenliyor

Amerikan Kalp Vakfı’nın 15 yıl süren bir çalışmasında, düzenli yoğurt tüketiminin yüksek tansiyon riskini düşürdüğü ve her gün bir kase yoğurt tüketen insanların büyük tansiyonlarının normal değerlerde olduğu gözlemleniyor. Yoğurdun içerdiği yararlı bakteriler sayesinde bu etkileri yaptığı düşünülüyor.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Yoğurt, bağışıklık sistemini güçlendiren, hastalık ve enfeksiyonlarla savaşan T hücrelerinin etkinleşimini artırıyor ve daha güçlü hale getiriyor. Bağırsak sağlığı için dost bakteriler sayesinde de bağışıklığı güçlendirerek vücudun enfeksiyona karşı direncini yükseltiyor. Ayrıca bağışıklık sistemini destekleyen immunoglobulin A’dan da zengin bir içeriğe sahip.

Diş ve kemik sağlığını destekliyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu “İçerdiği kalsiyum sayesinde çocuklarda diş ve kemik oluşumunu destekleyen yoğurt, yetişkinlerde de özellikle yaşın ilerlemesiyle beraber oluşan osteoporoz, kemik yoğunluğunda azalma gibi hastalıkların önüne geçiyor. Bu yüzden her gün üç porsiyon süt ve süt ürünü tüketilmesi ihmal edilmemeli” şeklinde konuştu.

Kolesterolü düzenliyor

Özellikle kaymaksız olarak tüketilen yoğurt kolesterolün düşürülmesine yardımcı oluyor. Bu etkisini bağırsak villuslarının sağlığını devam ettirmesini sağlayan faydalı bakteriler sayesinde yapıyor. Bağırsaklarda yaşanan emilim bozukluklarına engel olarak, fazla yağın dışkı yolu ile vücuttan atılmasını sağlayarak kolesterol seviyelerinin yükselmesini engelliyor.

Cilt ve deri hastalıklarına karşı koruyor

Yapılan araştırmalar yoğurdun, içerdiği yararlı bakterilerin ciltte oluşan sivilce ve kızarıklıklara iyi geldiğini gösteriyor. Aynı zamanda probiyotik bakteriler sayesinde kadınlarda sıklıkla rastlanan vajinal mantar enfeksiyonlarına karşı da koruyucu özelliğe sahip.

Kas gelişimini destekliyor

Yoğurt içerdiği proteinler sayesinde özellikle egzersizler ardından yıpranan kasların onarılmasında etkin rol oynuyor. Protein dokuların gelişmesi ve onarımında temel besin öğesidir. Doğru protein kaynakları tüketerek kas gelişimi sağlamak ve yıpranan kasları onarmak mümkün. Bu protein kaynaklarının başlıcaları süt ve süt ürünlerinden oluşuyor.

Tatlı isteğinin önüne geçiyor

Sadece bir kase yoğurt tüketerek tatlı isteğinizin önüne geçebilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, “Bir kase yoğurt protein, karbonhidrat ve yağ miktarını dengeli bir şekilde içerdiği için kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor. Sağlıklı beslenmenin temel taşlarından biri de kan şekerinin dengeli olmasını sağlamaktır. Üstelik kan şekeriniz ne kadar dengeli olursa abur-cubur ve tatlı istekleriniz de o kadar az olacaktır. Özellikle canınız tatlı istediğinde ise ev yapımı meyveli yoğurt yaparak ya da meyve ve yoğurdu blenderdan geçirdikten sonra dondurarak son derece sağlıklı tatlılar elde edebilirsiniz” şeklinde konuşuyor.

Süt seçiminde bunlara dikkat!

Yoğurt yaparken kullanacağınız sütün sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak elinize geçmesi çok önemli. Zira süt mikroorganizmaların üremesi ve çoğalması için iyi bir ortam sağladığından çok çabuk bozuluyor.
Yoğurdunuzu günlük sütten yapmaya veya açık süt kullanıyorsanız güvendiğiniz yerlerden almayı unutmayın.
Günlük süt alsanız bile ocağa koyup mutlaka kaynatın. Özellikle iyi kaynamayan açık sütlerden tüberküloz, brusellozis ve kuduz gibi birçok hastalık bulaşabiliyor.

Açık sütü kaynatırken ilk taşımdan sonra ocağın altını kısıp, en fazla 5 dakika daha kaynatın. Yapılan çalışmalara göre, gereğinden fazla kaynatılan süt içerdiği vitamin ve minerallerin büyük kısmını kaybediyor.

Özge Öçal’dan ev yoğurdu tarifi

Sütünüzü tencerede kaynatın. Kaynarken hafif bir şekilde karıştırıp, içindeki suyu buharlaştırın. Ocaktan aldıktan sonra mayalayacağınız yerde, ısısını kaybetmeyecek şekilde, etrafını kalın örtülerle sarıp ve soğuması için bırakın. Ara ara parmağınızla ısısını kontrol edin. Sütün sıcaklığı mayalanmaya uygun olduğunda, parmağınızdaki sıcaklığa biraz yakın şekilde ılıklık hissedersiniz. Ardından tahta kaşıkla, 1 litre süt için 1 yemek kaşığı dolusu yoğurdu ılık sütten aldığınız biraz sütle iyice ezip püre kıvamına getirin. Sonra sütün içinde iyice dağılana kadar karıştırın. Tencerenin kapağını kapatarak tencereyi yine kalın örtü ile sıkıca sardıktan sonra kalorifer yakınında 4-6 saat bekleterek mayalanmasını sağlayın.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.