B12 Deposu Yumurta!
Yumurta A, D, E ve B grubu vitaminleri bünyesinde barındırmak üzere pek çok vitaminleri içeren en değerli hayati besinlerden biridir. Anne sütünden sonra bütün besin öğelerini bulunduran tek yüksek besinlerden biri olan yumurtanın faydaları nelerdir?
En iyi protein değerlerine sahip olan yumurtada dışarıdan alınması gereken amino asitler bulunur. Bu asitlerin sindirilebilirlik oranları yüksek olup tamamı vücut kullanılarak en iyi şekilde değerlendirilir ve vücut proteinlerine dönüştürülür. Özellikle büyüme çağındaki çocuk ve ergen yaştakiler için yumurta tüketimine yeterli önemin verilmesi gerekiyor.
Yumurtanın içinde bulunan A vitamini gözlerin iyi görmesini sağlar. Kemik gelişiminde en etkili gıdadır, diş gelişiminde fonksiyonel görevler üslenir. Vücut hücrelerinin gelişmesinde rolü büyüktür, enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Yumurta sarısı D vitamini sağlayan besinlerin başında geliyor. Özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine karşın kemik bozukluğunun oluşmasını önleyen önemli bir besindir. Yumurtanın faydaları sıralamakla bitmiyor. E vitamini açısından da oldukça zengin bir besin. Oksidasyon açısından içinde bulunan E vitamini sayesinde vücudu zararlı maddelerden koruyor. Bütün bu vitaminlerin yanı sıra B2 vitamini deri ve cilt sağlığı açısından faydalar sağlıyor. Yumurtanın içinde bulunan ‘Kolin’ beyin fonksiyonlarının geliştirilmesinde ayrı bir öneme sahip. Altın değerindeki bu besin çinko ve demir gibi önemli mineralleri içeriyor. Yumurtada C vitamini bulunmuyor. Özellikle çinko minerali büyüme ve gelişimde önemli fonksiyonlar sağlıyor. İçinde hiç yağ değeri bulunmayacak kadar az olan yumurtada 4,5 gram yağ bulunmakta. Bu yağın 1,5 gramı doymuş yağ asitleri, kalan 3 gramı ise doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır.
1 adet yumurtada; 63 gram kalori, 32.6 mg Omega 3 yağ asidi, 505 mg. Omega 6 yağ asidi, 110 mg. kolin, 33.4 gram su, 186 mg kolesterol, 5.5 gram protein, 214 IU A vitamini, 15.4 IU D vitamini, 0.4 mg. E vitamini, 0.2 mg. riboflavin, 0.1 mg. B6 vitamini, 20.7 mg. folat, 0.6 mg. B12 vitamini, 23.3 mg. kalsiyum, 0.8 mg. demir, 5.3 mg. magnezyum, 84 mg. fosfor, 59 mg. potasyum, 61.6 mg. sodyum, 0.5 mg. çinko, 13.9 mg. selenyum bulunur.
Yumurta gıda maddesi satan dükkân ve marketlerin soğuk bölümlerinde dolaplarında olması gerekmektedir. Çatlayan ve kırılmış yumurtalar çok kısa sürede bozulduğundan alınmaması tavsiye edilir. Satılan yumurtaların kabukları temiz, düzgün görünümlü, kabuğu kalın ve dış yüzeyi pürüzsüz olmalı. Yumurtalar buzdolabında karton kutu içinde yıkama işlemine tabi olmayan muhafazaya alınmalı ve tüketilmelidir. Yıkama işlemine girdiğinde koruyucu tabakasını kaybeder. Yumurtalar satın alındığı tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde tüketilmelidir. Bir yumurta kabuğunda 17 bin gözenek bulunur. Uzun süre bekletildiğinde suyunu ve karbondioksit değerini kaybeder ağırlığı azalır. Taze yumurta kırıldığında beyazıyla sarısı birbirine karışmamalıdır. Tahıl grubundaki besinlerle tüketildiğine vücudun protein seviyesi artar. Yumurta kabuğuyla pişirildiğinde 12 dakika sonra katılaşmış hale geçer.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.