
3 bin TL maaşla nitelikli 1000 eleman aranıyor
Antalya’da Akdeniz Sanayi Sitesinde 2500 esnaf ve 15 bin çalışan mevcut olup, 3bin TL maaşla çalışacak 1000 nitelikli eleman işe alınacak. Antalya’nın önemli sanayi merkezlerinden biri olan Akdeniz Sanayi Sitesi esnafları çırak bulmakta zorlanıyor.
Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk , Türkiye’nin 4. büyük sanayi sitesi olduklarını, günde 50 bin aracın giriş yaptığını ve sitedeki 2500 esnafın 15000 kişiyle hizmet verdiğini belirtirken toplu iş merkezinde otomotiv, mobilya , makine gibi geniş bir yelpazede hizmet verildiğini ifade etti.
Gençler rahat işleri tercih ediyorlar
Öztürk Türkiyenin hızlı bir şekilde sanayi toplumuna geçmeye devam ettiğini söylerken,’’ Sanayi toplumuna geçmek için yetişmiş insan gücüne ihtiyaç var ve bu bizde eksik. Meslek Liselerinin sayısı gün geçtikçe arttırılmakta fakat buradan mezun olan gençlerimizde kolay işleri tercih ediyorlar. Sahil kesiminde alternatif işlerin de fazla olması bu durumu daha da çok hissediliyor’’ şeklinde konuştu.
"Atölyeler eksik sayı ile çalışıyor"
Akdeniz Sanayi Sitesi’ndeki en büyük sorunun yetişmiş insan gücü bulmakta zorluk olduğunu belirten Öztürk, “ Sanayiye çırak, kalfa, usta gelmiyor. Asgari 10 kişi ile çalışabilecek atölyeler 3 kişi ile çalışmakta. Bu da büyük bir kayıp, insan yetişmiyor” ifadelerini kullandı.
"Zorunlu eğitimin 12 yıl olması çırak yetiştirmeye darbe vurdu"
Zorunlu eğitimin 12 yıl olması nedeni ile çırak yetiştirme olasılığının azaldığını belirten Öztürk, “Çırak olayı tamamen bitti. Çocuklar Meslek liselerine yönleniyor, ve o liselerde de çocuklar yetişmiyor. Bu okullarda okuyup sanayiye gelen çocuklardan verim alınmıyor. Bu sorun için ilgili bakanlıklar çalışıyor , meslek liseleri ile özel sektör arasındaki sorunların çözülmesi gerekli. Meslek lisesini bitiren gençlerin yüzde 70’i de kendi bölümleriyle ilgili işlerde çalışmıyor. Burada da sorunlar var ve acilen giderilmesi gerekiyor.Günümüzde en büyük sorunumuz da usta yetişmemesidir. Kaliteli usta olmazsa yapılan işin kalitesi de düşer. Ülkemiz ve sanayimiz için çok büyük kayıp” dedi.
"1000 nitelikli personel ihtiyacımız var"
Dünyada söz sahibi olmak için üretmek gerektiğinin altını çizen Öztürk, “Pahalı bir araç alıyorsunuz fakat tamirini bakımını yapacak ustanız yok. Gençlerin acilen sanayiye yönlendirilmesi gerekli. 18 yaşına gelmiş birine öğretemiyoruz. Meslek liselerinde okuyan öğrencilerin başarılı olması şart. Bizim sanayi sitemizde 1000’e yakın elemana gereksinim var. Hangi işletmeye giderseniz çırak ihtiyacı mevcut ve çırak yok. Çıraklık Okulu düzenlemesi ile biraz rahatlama sağlanabilir” ifadelerini kullandı.
"Asgari ücretle -3 bin TL arası maaş alır"
Sanayi sitesinde çalışan yetişmiş bir personelin ücretinin yaptığı işe göre değiştiğine değinen Öztürk, “Bir kişi asgari ücretle 3 bin lira arasında maaş alır. Ama esnaf nitelikli personel bulma yönünden büyük sıkıntıda. Ustaların emekli olması için yerine gençlerden takviye olması gerekirken şimdi herkes memur olmayı istiyor. 100 kişilik memur alımı için ilana 10 bin kişi başvursa da, biz 1 ya da 5 işçi alınacak desek kimse başvuru yapmıyor. Herkes kolay iş istiyor, ülkemizin her kentinde yetişmiş ustalar altın değerinde. İşverenler bu konuda zorluk yaşıyor” dedi.
"Usta çıraksız çalışıyor"
Esnaf Müslüm Kaya, yetişmiş personel bulmakta sorun yaşadıklarını vurgulayarak, “ Her geçen gün çırak, kalfa sıkıntısı artmakta. Herkes vasıflı elemanı çalıştırmak istiyor fakat alttan gelen eleman yok. 13 teknik personeliz fakat ustalarımızın yanında çırak yok. ” şeklinde konuştu.
"Ben oğlumu yetiştirdim onunla çalışıyorum"
Esnaf Cemal Şahin de personel bulamama sorununun hat safhada olduğunu belirterek, şöyle devam etti, “Aldığımız personel yetişmiş olmuyor. Çekirdekten yetişecek elemana gereksinim var. Çırak desen zaten yok. Ben oğlumu yetiştirdim onunla çalışıyorum. En az 5 çalışan gerekir fakat biz iki kişiyiz. Yetişmiş personel olsa işi hazır.”
"İşi sevmek gerekiyor"
22 yaşındaki Serkan Mete meslek lisesi mezunu ve sanayide çalışıyor , “İşimi seviyorum ve memnunum. Önceden yaz tatillerinde çırak olarak çalıştım. Şimdi stajyerler geliyor fakat iş zor gelince çalışmak istemiyor. Ağır işler olduğu için çırak gelmiyor. Boş gezmek yerine bir meslek sahibi olmak gerekir. Ben de işimi seviyorum” ifadelerini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.